Stanovisko ČBK ke snahám o legalizaci používání mifepristonu v ČR

Jana Michálková 7.února 2013

Stanovisko ČBK ke snahám o legalizaci používání mifepristonu v ČRPřinášíme vyjádření České biskupské konference ke snahám o legalizaci používání mifepristonu v České republice. Text viz níže.

Členové České biskupské konference se znepokojením sledují obnovení snah prosadit, aby byl v České republice registrován a k vyvolávání umělých potratů povolen přípravek mifepriston, známý pod označením RU-486.

I když u nás v posledních letech počet umělých potratů spíše stagnuje, z celosvětového hlediska stále patří Česká republika mezi země s vysokou potratovostí. Při nesprávné představě o jednoduchém zákroku, který spočívá jen v podání tablet, hrozí nebezpečí, že se budou ženy pro potrat rozhodovat ochotněji než v jiných případech. Jsme přesvědčeni, že je třeba rodinu podporovat, nikoli přispívat k její destrukci rozšiřováním možných způsobů umělých potratů. Žádáme, aby bylo od legalizace farmakologického potratu upuštěno.

V Praze dne 7. února 2013

Mons. Jan Baxant